Ingatlan és lakás hírek


« vissza a hírekhez


A lakásépítés élénkítése


Az építÅ‘ipar és így lakásépítés élénkítésére érkezett javaslat az építÅ‘anyag és építési szövetségtÅ‘l.A Magyar ÉpítÅ‘anyag és Építési Termék Szövetség (MÉÁSZ) javaslata szerint, a növekedési hitelprogram mintájára fixált, 2,5 % kamatozású hitelkonstrukcióval kellene segíteni, ill. élénkíteni a lakásépítést Magyarországon. A javaslat szerint, minden számlával igazolt költséget 30 eFt energetikai támogatás, ill. ÁFA visszaigénylés segítené a folyamatokat.

Az MTI hírei szerint, a 30 eFt-os támogatás, amely lakásonként maximált 3 millió forint összeget érhet el akkor jár, ha az építtetÅ‘ megfelelÅ‘, azaz az elÅ‘írtnál jobb hÅ‘szigetelésű ingatlant épít. A támogatás tehát a kisebb energia felhasználású ingatlanok esetében járna. A javaslatban szó esik arról, hogy például Ausztriában hasonló ösztönzÅ‘ eszközök jól működnek.
  
A növekedési hitelprogram mintájára 2,5 százalékos fix kamatú, forintalapú lakáshitelt, az új lakásoknál - minden számlával igazolt költségre - áfa-visszaigénylést és négyzetméterenként 30 ezer forintos energetikai támogatást javasol a Magyar ÉpítÅ‘anyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) a lakásépítések élénkítésére.
2021-tÅ‘l várható hatályos szabályok szerint, már szinte a közel nulla energiaigényű lakóházak építhetÅ‘ek, így ez a lehetÅ‘ség megfelelÅ‘ átmenetet képezne a mostani, kevésbé szabályozott körülményekhez képest.

A tavalyi alig több, mint 7 000 db új lakás építéséhez képest, a MÉÁSZ idén 20 % körüli növekedést vár, tehát körül-belül 9000 ingatlan kerülhet a piacra. Ez még messze elmarad a természetes pótláshoz szükséges számtól, ami szakértÅ‘k szerint nagyjából 40 000 db lenne éves szinten.
A javaslat szorgalmazná a bérlakás építését is, amelyre különbözÅ‘ támogatások is rendelkezésre állnak majd az egyes területfejlesztési operatív programokban.

forrás: Mti.hu
« vissza a hírekhez

Á.SZ.F.   •   ADATVÉDELEM   •   HITEL, LÍZING FINANSZÍROZÁS   •   ÉRTÉKBECSLÉS   •   BIZTOSÍTÁS   •   ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY   •   ÜGYVÉDI SZOLGÁLTATÁS
Copyright © 2010-2021 Minden jog fenntartva.   •   hasznos linkek   •   Első Ingatlan Centrum